Kunst Mark Brusse

sometimes I WONDER

1. sometimes I WONDER - Mark Brusse

t/m 22 september 2019

Met sometimes I WONDER brengt Museum Het Valkhof een hommage aan Mark Brusse (Alkmaar, 1937), die dit jaar zijn zestigjarig jubileum viert. In een groot retrospectief waarin ruim 150 werken te zien zijn, komt de veelzijdigheid van de kunstenaar uitgebreid naar voren. Niet voor niets vindt de tentoonstelling in Museum Het Valkhof plaats: in Nijmegen legt Brusse in zijn jeugdjaren de grondslagen van zijn kunstenaarschap. Zes decennia later is de kunstenaar nog altijd ongekend actief en verkent met voortdurende verwondering de grenzeloze kracht van het beeld.

Hart, hoofd en handen
Meer dan 150 kunstwerken zijn bijeen gebracht en geven een overzicht van zestig jaar kunstenaarschap aan de hand van vier grote terugkerende thema’s: ruimte; hart, hoofd en handen; herinnering; en water, lucht, aarde en vuur. Het centrum van de tentoonstelling wordt uitgemaakt door een kloppend hart: een steeds terugkerend thema dat hij als het ware lijkt te gebruiken om zijn werk leven in te blazen.

Veelzijdig kunstenaar terug in Nijmegen
Op zoek naar gelijkgestemden vertrekt Brusse op jonge leeftijd naar het buitenland. Hij sluit vriendschappen met kunstenaars als John Cage, Daniel Spoerri en Roland Topor. Hij zuigt belangrijke ontwikkelingen in de kunst, zoals de minimal art, in zich op en groeit uit tot een veelzijdig kunstenaar. Brusse maakt assemblages, hij tekent en schildert en maakt zowel sculpturen als ruimtelijke ensceneringen. Daarbij experimenteert hij met verschillende technieken en onderzoekt de kracht van diverse materialen. Hij observeert zijn dagelijkse omgeving en laat zich er door inspireren. Zijn werk laat invloeden zien uit verschillende internationale werkperiodes in onder meer Azië en Afrika, waarin hij samenwerkt met en inspiratie opdoet bij lokale ambachtslieden.

Bij herhaling grijpt hij terug op zijn vroege fascinatie voor archeologie. Brusse groeit op in Nijmegen waar hij zich ontpopt tot een verwoed amateurarcheoloog en verzamelaar van archeologische vondsten. Hoewel hij de stad heeft ingeruild voor Parijs, hebben de Nijmeegse scherven een blijvende rol in zijn werk en duikt de archeologie er nog herhaaldelijk in op, daar waar hij vondsten interpreteert, elkaar vreemde elementen met elkaar combineert en terugpakt op basale materialen als klei en hout.

Sometimes I wonder
Brusse’s devies aan de bezoeker is dat zij zich mogen verbazen over de wereld die zij betreden. Zijn universum nodigt uit tot verwondering en inspireert door nieuwe manieren van kijken naar de werkelijkheid, de wereld en het leven zelf.

• Schilderij Mark Brusse
    Mark Brusse, Mr. Tungurahua's daughter, 2001, Chinese inkt, pigment en pastel op Hanji papier op linnen, collectie Centre Pompidou, Parijs / donatie van Florence en Daniel Guerlain, © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / André Morin, c/o Pictoright Amsterdam 2019
  • Just like trees II Mark Brusse
    Mark Brusse, Just like trees – II, 2002, Galerie Louis Carré & Cie Parijs