Cactus inside frog, Kunstenaarsboek

gekust door Knust

1. gekust door Knust - 35 jaar stencilkunst

t/m 22 september 2019

Het Nijmeegse kunstenaarscollectief Knust, met wortels in de kraak- en punkbeweging van de jaren tachtig, vergaarde in 35 jaar internationaal roem met zijn grafisch felgekleurde stencildrukwerk. De hernieuwde belangstelling voor dit kenmerkende type drukwerk, dat zijn oorsprong in de Waalstad heeft, vormt de aanleiding voor de tentoonstelling. In Museum Het Valkhof is een ruime selectie te zien van het drukwerk dat in de afgelopen jaren door Knust is voortgebracht.

Het is zelfs mogelijk om de interactie met de leden van Knust aan te gaan: in de tentoonstellingsperiode zijn zij op woensdag, donderdag en vrijdag aanwezig in het museum. Spreek met Knust over het maakproces of ga zelf aan de slag tijdens een van de workshops.

De mannen en vrouwen van Knust staan wereldwijd bekend als meesters in de stencildruktechniek en de risografie. Als een van de eerste legde het collectief zich begin jaren tachtig toe op deze druktechniek. Het analoge en charmante gevoel van het riso-drukken zit in het type inkt en in de kleine verschuivingen die tijdens het maakproces optreden. Risodrukken zijn nooit perfect. De inkt die wordt gebruikt heeft een basis van sojaolie (tegenwoordig ook rijstolie) en droogt daardoor niet snel. Er kan daarom alleen op ongestreken, ruw papier worden gedrukt waar de inkt in wordt opgezogen. Dit alles draagt bij aan de helder gedrukte kleuren en de oneffenheden die de riso-techniek kenmerken. Musea over de hele wereld hebben werk van Knust aangekocht, waaronder het Victoria & Albert in Londen en het Museum of Modern Art in New York.

Knust gaat live!

Stencildrukwerkplaats Knust werkt deze zomer in Museum Het Valkhof tijdens de tentoonstelling gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst. De inkt is te ruiken en het ratelen van de drukmachines te horen. Niet eerder was op deze wijze het maakproces van Knust te volgen in een museum. Het is zelfs mogelijk om de interactie met Knust aan te gaan: in de tentoonstellingsperiode zijn zij op woensdag, donderdag en vrijdag aanwezig. Daarnaast zijn er vier Artists in Residence, waarbij kunstenaars op uitnodiging van Knust aan het werk gaan met de stencildrukmachines in het museum.

Iedere laatste zondag van de residenties sluit de werkperiode af met een nieuwe gestencilde publicatie van de kunstenaar! Op deze zondagen is er na de presentatie een wisselend programma met muziek, performance of voordracht. Met o.a. Bert Scholten, Pim Steinmann, Sergej Vutuc en de Wintertuin.

Publicatie Inktvingers

Tijdens de tentoonstelling verschijnt de publicatie Inktvingers, een zorgvuldig gedocumenteerd boek over een uniek Kunstfenomeen van internationale allure. Het bevat een uitgebreide geschiedenis van Knust, een fondslijst van de belangrijkste Knust-uitgaven en vooral ook vele illustraties die een prachtige indruk geven van de ontwikkeling die het stencilwerk van Knust de afgelopen vijfendertig jaar heeft doorgemaakt. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Vantilt.

• Logo Provincie Gelderland
  • Logo Gemeente Nijmegen