naar museumhetvalkhof.nl
Koop ticket
doe mee in het ARCHEOlab

Tentoonstellingen

  1. Tentoonstellingen

Vanaf 21 juni presenteert Museum Het Valkhof drie frisse, nieuwe tentoonstellingen. De zinnenprikkelende tentoonstelling Geel als citroen, rood als tomaat,de veelzijdige expositie Het gezicht van Nijmegen, the making of en de interactieve tentoonstelling Romeinenwerkplaats. Verder kun je nog steeds Under Cunstruction en Uitzonderlijk uniek bewonderen of een kijkje nemen bij de (vaste) collectiepresentatie.

 

 

 

 

 

Bekijk hier wat je kunt zien vanaf 21 juni

Vanaf 21 juni te zien

Geel als citroen, rood als tomaat

21 juni t/m 13 september

Met Geel als citroen, rood als tomaat presenteert Museum Het Valkhof een tweede tentoonstelling in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee balancing dualities voor het voetlicht worden gebracht. In deze kleurrijke tentoonstelling worden de Gelderse meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk.

Meer info

Het gezicht van Nijmegen, the making of

vanaf 21 juni

De uitkijkpost van kunstenaar Andreas Hetfeld 'Het gezicht van Nijmegen' op stadseiland Veur-Lent is een eigentijdse interpretatie op reuzenformaat van het befaamde Romeinse gezichtsmasker, een pronkstuk van Museum Het Valkhof. In the making of expositie worden bezoekers meegenomen in de totstandkoming van het reusachtige masker. Het toont onder andere slim uitgedachte ontwerpschetsen, technisch onderzoeksmateriaal, maquettes en sprekende beelden van fotograaf Paul Breuker.

Meer info

Romeinenwerkplaats

vanaf 21 juni | benedenverdieping

In de interactieve Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu..

Meer info

Vanaf 21 juni weer te zien

Uitzonderlijk uniek

wordt verlengd

Ter ere van het 12.5 jarige jubileum van de Nijmeegse UNIT Academie brengt Museum Het Valkhof 30 (voormalig) UNIT deelnemers bij elkaar. Geweldige schilders, fantastische (strip)tekenaars en animatiefilmmakers, bijzondere verhalenvertellers en knappe fotografen met een esthetisch oog. Deze uitzonderlijk unieke creatieven laten op de patio zien wat ze in hun mars hebben.

Meer info 

Kunstluis | 2020

binnenkort derde interventie

Museum Het Valkhof kondigde in februari aan vanaf 2020 jaarlijks een kunstenaar carte blanche te geven. Deze zogenaamde ‘Kunstluis’ krijgt de vrijheid gedurende het jaar met korte interventies ‘als een luis in de pels’ te reageren op de collectie en/of de organisatie van het museum. Aan kunstenaar Bart Drost de eer om in 2020 op te treden als eerste Kunstluis. Zijn derde interventie zal binnenkort plaatsvinden

Meer info

Under Construction | Anne Wenzel

t/m 31 december

Museum Het Valkhof trapt 2020 af met Under Constuction van beeldhouwer Anne Wenzel. Een collectie van zorgvuldig geboetseerde vrouwenbusten. Krachtig, mooi en levendig. Maar ondertussen zijn ze beschadigd: bekrast, ingekerfd en te lijf gegaan met verfbommen. Wenzels beelden zijn een ode aan de rechten opeisende vrouw in een strijd die nog altijd 'under construction' is. 

Meer info

 

Komt te vervallen i.v.m. de maatregelen met betrekking tot het coronavirus

Middeleeuws Vernuft

 

Helaas niet meer te zien

Ontdek in Middeleeuws vernuft welke middeleeuwse uitvindingen wij vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Zet een middeleeuwse bril op, verdedig je stad of bouw kastelen zoals wij die nu nog kennen. Ga te paard en doe mee aan een lansgevecht, smeed een zwaard of schiet met buskruit. Dans de blaren op je voeten in kleding volgens middeleeuwse mode.

Meer info

Ontdek de technische snufjes van de Romeinen en puzzel mee aan het verleden van Nijmegen!

ARCHEOlab

vaste opstelling | benedenverdieping

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, er wordt precies bepaald wat het is, het wordt getekend en beschreven. In het ARCHEOlab kan iedereen meehelpen met puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schuif aan en doe mee! Ervaar zo letterlijk het verleden van de stad.

Meer info

Wat is er nog meer te zien in het museum?

cool collection - Ritme.Vorm.Blauw

Collectiepresentatie cool collection - ritme vorm blauw in Museum Het Valkhof Nijmegen

t/m januari 2021 | bovenverdieping

cool collection is de eerste vernieuwde collectiepresentatie, in een serie van drie, waarin wij op zoek gaan naar alternatieve manieren om onze collecties archeologie en beeldende kunst met elkaar in verband te brengen en verrassend te presenteren. In de eerste presentatie bijten gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het spits af.

Meer info

Collectie Museum Het Valkhof

Collectie Museum Het Valkhof Nijmegen

Vaste opstelling | bovenverdieping

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende verzameling: archeologieoude en moderne kunst, het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. Bewonder de collectie, de verhalen  en verplaats je door de tijd.

Meer info

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.