Restauratie Diorama van Gerrit Schouten

Komend voorjaar gaat het Diorama van Gerrit Schouten uit 1823 in restauratie. Op dit moment is het vooronderzoek gaande naar dit bijzondere stuk. Het diorama toont in 3D – als een soort ‘kijkdoos’ – de Surinaamse plantage Kerkshoven. Hier werkten tot de afschaffing van de slavernij tot slaaf gemaakten. De plantage-eigenaar liet het stuk maken om in Nederland in zijn huis te laten zien. Het kwam in de collectie door een schenking van de nazaat van de opdrachtgever.

Gerrit Schouten (Paramaribo 1779-1839) was een Surinaamse ambtenaar en kunstenaar van gemengde afkomst. Hij bestudeerde en tekende planten en dieren. Natuurgetrouwe tekeningen van planten en dieren waren indertijd van groot belang voor de wetenschap want er was nog geen fotografie. Tekeningen van Schouten zijn bewaard in musea in Paramaribo, Amsterdam, Leiden en San Francisco.

Zijn andere specialiteit was het diorama. Hij verbeeldde plantages, stadsgezichten en het leven van de oorspronkelijke bevolking en tot slaaf gemaakten. Er zijn 26 diorama’s bekend. Ze zijn in bezit van musea als Rijksmuseum, Museum Volkenkunde, Tropenmuseum, Museum Bronbeek, Museum Het Valkhof en het Surinaams Museum.

Hoofd Collectie Barbara Kruijsen over dit diorama: ‘De diorama’s van Gerrit Schouten zijn een belangrijke bron van informatie over het Suriname van twee eeuwen geleden, en vertellen daarnaast ook een stuk Nederlandse geschiedenis. Het diorama van Plantage Kerkshoven toont het leven van tot slaaf gemaakten op een plantage van een Nederlandse eigenaar. Het verbeeldt een pijnlijke, gedeelde geschiedenis. Dat maakt het schurend, maar ook waardevol om te laten zien.’

Stel dat de Surinaamse overheid dit diorama belangrijk vindt voor het Surinaamse erfgoed en het stuk opvraagt? Directeur Hedwig Saam: ‘Er is nu veel te doen over roofkunst. Dit werk valt niet in die categorie, maar we vinden het belangrijk dat het verhaal achter dit werk zowel hier als in Suriname verteld kan worden. Mocht de Surinaamse overheid aangeven dat zij dit werk van belang vinden en dat ze het een plek willen geven in Suriname, dan gaan we daarover zeker met hen in gesprek.’

Plantage Kerkshoven bestaat nog, en heet nu Bakkie. Het land is destijds verdeeld onder de voormalige tot slaaf gemaakten; een aantal van hun nazaten leeft tot op de dag van vandaag nog op deze plek.

En hoe gaat het nu verder met het Diorama? Barbara Kruijsen: ‘Dat moet nu eerst hoognodig worden gerestaureerd. Tegelijk loopt ons onderzoek naar de verhalen die verbonden zijn met dit diorama. Na de restauratie krijgt het diorama een speciale plek in de vaste collectie-opstelling.’