doe mee in het ARCHEOlab

Positief advies van Raad Voor Cultuur

De Raad voor Cultuur adviseert Stichting Museum Arnhem en Museum Het Valkhof een subsidiebedrag te verlenen van €250.000

Museum Arnhem en Museum het Valkhof zijn door Raad voor Cultuur positief beoordeeld om, voor een periode van vier jaar, jaarlijks een aanvullende subsidie van € 250.000,- te ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Samen dienden de musea een plan in voor een vierjarig programma van aanvullende activiteiten gericht op het museumpubliek van de toekomst.

Advies van de Raad voor Cultuur
In het advies staat dat De raad zeer te spreken is over de boogde samenwerking tussen beide musea de besteding van de BIS-subsidie: "De komende vier jaar willen de musea samenwerken in het project ‘Ontgrenzen’. De gepresenteerde thema’s zijn volgens de raad interessant en relevant, en de publieksbenadering wekt enthousiasme."

Bredere doelgroep
Het activiteitenplan is overtuigend bevonden. De komende vier jaar willen Museum Arnhem en Museum Het Valkhof samenwerken in het project ‘Ontgrenzen’. Het project resulteert in jaarlijks een tentoonstelling inclusief publieksprogramma, alternerend in één van de musea. De thema’s zijn al bekend. Voor 2021 is dat ‘human-ize de eeuwenoude archeologiecollectie’ in Museum Het Valkhof, met een programma rondom de Limes en thema’s als grenzen en migratie. In 2022 gaat Museum Arnhem met het project ‘gender-ize de 20ste-eeuwse kunstcollectie’ de collectie opnieuw bezien, vanuit de huidige, bredere genderperspectieven. Voor 2023 staat ‘rejuven-ize de wetenschapscollecties voor millennials’ in Museum Het Valkhof op de planning. In 2024 ontwikkelt Museum Arnhem programma’s voor jongere en meer diverse doelgroepen onder de noemer ‘urban-ize de 20ste-eeuwse kunstcollectie’.

Methode
Deze onderwerpen zijn interessant en relevant, zo schrijft de Raad. Daarnaast wordt de manier waarop beide musea tijdens de projecten in contact willen staan met het publiek  aangemoedigd. De raad juicht het toe dat de musea daarin een fundamentele verandering willen bewerkstelligen.

Doel van de vernieuwing, voor zowel Museum Arnhem als Museum Het Valkhof, is de collecties in betekenis te laten winnen voor grotere en andere groepen inwoners en bezoekers in de regio Arnhem-Nijmegen en daarbuiten. De raad vindt dit een lovenswaardig uitgangspunt.

Museum Arnhem en Museum Het Valkhof zijn enorm verheugd met dit positief advies.

Lees het advies van de Raad van Cultuur

Beeld: Flip Franssen