Koop ticket

Geselecteerd voor landelijke subsidie

Provincie Gelderland selecteert Museum Arnhem en Museum Het Valkhof voor landelijke subsidie

Grote kans op € 250.000,- per jaar voor extra publieksactiviteiten

Museum Arnhem en Museum het Valkhof zijn door de Provincie Gelderland voorgedragen om, voor een periode van vier jaar, jaarlijks een aanvullende subsidie van € 250.000,- te ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Samen dienden de musea een plan in voor een vierjarig programma van aanvullende activiteiten gericht op het museumpubliek van de toekomst. Elke provincie mag één project voordragen aan het ministerie. Het is de eerste keer dat deze musea hiervoor in aanmerking komen.

Bredere doelgroep
Zowel Museum Arnhem als Museum Het Valkhof zit middenin in een proces van vernieuwing. Museum Arnhem wordt komende tijd verbouwd om beter aan te sluiten bij de wensen van deze tijd en presenteert zijn collectie straks op een meer eigentijdse manier en voor een groter publiek. Het Valkhof heeft plannen om gebouw en programma beter te laten aansluiten bij een bredere doelgroep. De musea delen de ambitie om een nieuw publiek aan zich binden: zowel jong als diverser. Saskia Bak, directeur van Museum Arnhem: “Iedereen moet zich straks welkom kunnen voelen in onze musea. Door samen te werken hebben we extra slagkracht om innovatief te werk te gaan en zetten we bovendien onze regio stevig op de culturele kaart van Nederland.”

Publiek van de toekomst
In de toekomst willen de musea de nieuwe publieksgroepen al in een vroeg stadium bij tentoonstellingen en activiteiten betrekken. Het doel hiervan is dat nieuwe doelgroepen, zoals jongeren, zich meer betrokken voelen bij de musea en dat de programma’s beter aansluiten bij hun perspectieven en verwachtingen. Hedwig Saam, directeur van Museum Het Valkhof: “In plaats van een ‘artist in residence’ kun je een ‘public in residence’ bij ons verwachten”. Het plan van de musea wordt, met de voordracht van de provincie, eind februari ingediend bij het ministerie. De musea krijgen eind 2020 te horen of ze ook daadwerkelijk in aanmerking komen voor de subsidie.

Beeld: Yvonne Zijp