Koop ticket

Ridder(s) in de schijnwerpers

Museum Het Valkhof zet ridder(s) in de schijnwerpers

Een bijzonder middeleeuws riddertje, gevonden in 1997 tijdens opgravingen ter plekke van het huidige Museum Het Valkhof, krijgt deze voorjaarsvakantie een speciale plek bij de entree van de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft. Dit riddertje, waarschijnlijk een beslag of een draaginsigne, is voor het museum tevens aanleiding om weer Ridderdagen te organiseren. 23, 26, 27 februari en 1 maart staan geheel in teken staat van deze middeleeuwse helden. Naast een bezoek aan de tentoonstelling is het voor kinderen mogelijk om aan allerlei extra activiteiten deel te nemen. Maar ouders, grootouders en verzorgers niet getreurd. Kom je óók verkleed in middeleeuwse kledij? Dan mag je gratis naar binnen!

Een ridderlijk welkom
Bezoekers worden aan de poort van de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft verwelkomd door het kleine riddertje. Het figuurtje, eigendom van Gemeente Nijmegen archeologie, dateert uit ongeveer de viertiende eeuw. Naar alle waarschijnlijkheid is het een beslag van bijvoorbeeld een kist of, als een van de pinnetjes een afgebroken draagspeld is, een draaginsigne. De weinig specifieke schildtekening wijst er vermoedelijk op dat het dan niet gaat om een bedevaartsouvenir of pelgrimsteken, maar eerder om een ‘profane’ ridder. Dergelijke ridderfiguurtjes komen vaker voor als draagteken, zeker in de veertiende eeuw. Leuk aan deze Nijmeegse variant is, naast de passende vindplaats, dat deze zijn hoofd afwendt. Het gaat minder om een ‘portret’-achtige of statistische maar meer om een dynamische voorstelling. Het lijkt er dus op dat het een riddertje in actie is, bijvoorbeeld te paard.

Dans, vecht en leer in middeleeuwse stijl
Alle bezoekers van Museum het Valkhof worden uitgenodigd zichzelf tijdens de Ridderdagen, net als het riddertje, in middeleeuwse kledij te hullen. Laat je in het museum bovendien schminken als ridder, jonkvrouw of draak om vervolgens, geheel in stijl, de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws Vernuft in te duiken. Door middel van 35 hands-on stations kun je zelf uitproberen hoe het leven was in deze bewogen tijden. Ontdek de uitvindingen die wij vandaag de dag nog gebruiken, bouw je eigen stad of dans mee op opzwepende middeleeuwse liederen. Tijdens de Ridderdagen leer je in de speciale workshops van Baroen hoe je een heldhaftige ridder wordt. Hoe verdedig je jezelf tegen andere slimme ridders terwijl je gehuld bent in zo’n stoer, maar zwaar harnas? Niet zo van het vechten? Luister naar de grappige en originele theatervoorstelling van Susanne Roos (Theatergroep Fien) en harpiste Liesbeth Vreeburg over de èchte Middeleeuwen. De activiteiten verschillen per Ridderdag, dus raadpleeg voor een bezoek de activiteitenkalender op de site van Museum Het Valkhof. De agenda al volgepland tijdens de Ridderdagen? Maandag 24 februari is het museum ook geopend.

Ouders, grootouders en verzorgers opgelet! Durf je het aan om het museum tijdens de Ridderdagen in middeleeuwse stijl te betreden? Dan mag je (ook) gratis naar binnen! Voor kinderen t/m 12 is een bezoek aan Museum Het Valkhof natuurlijk altijd gratis.

Beeld: Museum Het Valkhof