Overlijden Gerard Lemmens

Gerard Lemmens oud directeur Commanderie van Sint-Jan overleden

Vandaag bereikte ons het verdrietige bericht dat Gerard Lemmens is overleden.

De heer Lemmens was van 1974 tot 1998 directeur van de Commanderie van Sint-Jan en heeft in die functie door onderzoek, registratie en verwerving, de basis gelegd voor de collectie oude kunst en cultuurgeschiedenis van Museum Het Valkhof. Na de stichting van Museum Het Valkhof-Kam was hij directeur, gezamenlijk met Antoinette Gerhartl-Witteveen. Na zijn vertrek bleef hij actief betrokken bij het museum en was hij voor de conservatoren oude kunst altijd beschikbaar voor vragen en goede raad.

Zeker de eerste jaren na zijn pensionering kwam hij heel regelmatig in het museum, in de bibliotheek of werkend aan onderzoek in de collectie. Ook attendeerde hij ons tot kort geleden op mogelijk interessante aanwinsten voor het museum. Zo had hij een rol in de recente verwerving van de Nijmeegse stadskan uit de 16e eeuw (te zien op de afbeelding). Hij heeft veel gepubliceerd over de geschiedenis van Nijmegen en onze museumcollectie in het bijzonder. Als grondlegger van ons huidige museum, zijn wij hem veel dank verschuldigd voor zijn niet aflatende inspanningen voor het museum.

Hedwig Saam en team Museum Het Valkhof-Kam