Museum Het Valkhof ontvangt schenking tekening Raquel Maulwurf

Museum Het Valkhof heeft een bijzonder werk van Raquel Maulwurf geschonken gekregen door de particuliere verzamelaar Jos Ruijs. Het gaat om het kunstwerk LZ 129 Hindenburg 6 V ’37 Lakehurst, NJ - IV, een tekening van houtskool en pastel van de explosie van de Hindenburg zeppelin in 1937.

Destructie en schoonheid
Raquel Maulwurf is bekend om haar aangrijpende tekeningen waarin de menselijke destructie centraal staat. In haar werk weet zij gruwelijke gebeurtenissen te transformeren in adembenemende voorstellingen. Directeur Hedwig Saam volgt Maulwurf al vele jaren: ‘Haar werk past naadloos bij de nieuwe koers van Museum Het Valkhof, waarin de mens met al zijn emoties, talenten en tekortkomingen centraal staat. Het museum is dan ook bijzonder blij met deze genereuze schenking.’

De Hindenburg
LZ 129 Hindenburg 6 V '37 Lakehurst, NJ - IV is deel van een reeks houtskooltekeningen waarin Maulwurf de ramp met de LZ 129 Hindenburg verbeeldt. Dit ‘vliegende paleis’ was na het aantreden van Hitler een prestigeproject van het naziregime. In 1937 ging het mis. Bij een landing explodeerden de gascellen met waterstof en stortte de Hindenburg ter aarde. Van de 97 passagiers kwamen er 35 om het leven. In haar tekening toont Maulwurf het sleutelmoment, waarop de staart van het luchtschip ontbrandt. Ze versterkt het gevoel van catastrofe door in de afbeelding van de vlammen en explosies met een stanleymes te kerven.

Raquel Maulwurf

Vrijwel al het werk van Raquel Maulwurf gaat in op de vernietiging van stad en landschap. Ze verwierf de afgelopen vijftien jaar grote bekendheid, vooral met haar houtskooltekeningen. Door kleur achterwege te laten, versterkt ze de dramatiek en de impact van haar voorstellingen. Tegelijk spreekt een enorme schoonheid uit het werk. Maulwurf toont zo op intrigerende wijze de aantrekkingskracht van verwoesting.

Hoewel Maulwurf nooit personen afbeeldt, werpt haar werk onmiddellijk de vraag op waarom de mens keer op keer zo gretig bijdraagt aan het vernietigen van de eigen leefomgeving door oorlog, verwoesting van de natuur en technologische hoogmoed.

Naast houtskooltekeningen maakt Maulwurf ook monumentale muurtekeningen en installaties.

Maulwurf (Madrid, 1975) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten (nu ArtEZ) te Arnhem en aan het SAE International Technology College in Amsterdam. In Nederland had ze solotentoonstellingen in onder andere het Stedelijk Museum Schiedam (2007) en Kunstmuseum Den Haag (2017). Haar werk was te zien in internationale museumtentoonstellingen in o.a. Museo del Sannio Rocca dei Rettori, Italië, IKOB Museum, België, Musée Château de Nyon, Zwitserland en Museum MUDEL, België. Haar werk is opgenomen in o.a. Kunstmuseum Den Haag, Rijksmuseum Amsterdam, Prefectural Art Museum Nagasaki, Rijksmuseum Twenthe, Museum Arnhem, Museum Voorlinden, Chabot Museum Rotterdam, Drents Museum, Museum van Bommel van Dam, Teylers Museum, Stedelijk Museum Schiedam, The Progressive Art Collection Ohio en het Center for Visual Communication Miami.

Afbeelding: Raquel Maulwurf, LZ 129 Hindenburg 6 V '37 Lakehurst, NJ - IV, 2007, houtskool, pastel op museumkarton, 152 x 214 cm. Schenking van Jos Ruijs, Zeist/Amsterdam.