Beeldend kunstenaar Folkert de Jong maakt Cool Collection II

Folkert de Jong maakt Cool Collection II voor Museum Het Valkhof

Van 28 januari 2021 tot en met januari 2022

Folkert de Jong maakt in opdracht van Museum Het Valkhof in Nijmegen een nieuwe tentoonstelling in de reeks Cool Collection. In deze reeks worden kunstenaars en andere kunstprofessionals gevraagd op een transhistorische wijze te reageren op de collecties van het museum. Folkert de Jong is geobsedeerd door de magie die uitgaat van de archeologische collectie. In Cool Collection­_OMINA zijn rituele en totem-achtige voorwerpen zijn leidraad. De Jong maakt voor deze tentoonstelling ook nieuw werk. De tentoonstelling is vanaf 28 januari te zien, kort nadat het museum weer opent voor publiek.

De Cool Collection

Met de serie Cool Collection nodigt Museum Het Valkhof kunstenaars, ontwerpers en curatoren uit om in de collectie te duiken en deze op een alternatieve manier te presenteren. Reflectie op onze gedeelde geschiedenis – en toekomst – is daarbij het uitgangspunt. Zo kunnen bezoekers met een andere blik kijken naar (de waarde van) historische objecten.

In 2019 gaven gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het startschot met Cool Collection_Ritme.Vorm.Blauw. Zij brachten objecten uit verschillende eeuwen op een speelse en associatieve wijze samen. De verbindende elementen hierbij waren vorm, lijn en kleur.

Totems

Voor Cool Collection II ging kunstenaar Folkert de Jong in nauwe samenwerking met curatoren Melchior Jaspers en Renee Schuiten-Kniepstra de uitdaging aan. Met een unieke en eigenzinnige blik selecteerde hij voorwerpen die een specifieke aantrekkingskracht op hem uitoefenden. Het bleken vooral objecten te zijn uit de Romeinse tijd of ouder, die een sterke zeggingskracht hebben. Wat ze bijzonder maakt is niet hun historische praktische nut, maar het magnetische veld dat om hen heen hangt, het tijdloze aura dat ze uitstralen. De Jong voelt zich door deze totem-achtige objecten in directe connectie staan met onze geschiedenis, alsof de objecten dragers van universele boodschappen en krachten zijn.

Met OMINA – Latijns voor ‘voortekens’ – wil hij de energie uit deze objecten extraheren. Hij creëert een zintuiglijke ervaring, waarbij de bezoeker wordt verleid om zich te verbinden met de krachten uit het verleden. In een laboratorium-achtige setting staat de rituele kracht van historische stukken centraal, aangevuld met 3D-hologrammen, videoprojecties en hedendaags werk van De Jong, waarvan een aantal stukken speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt.

Folkert de Jong

Folkert de Jong (1972) is gefascineerd door de geschiedenis van de mensheid. In zijn werk houdt hij zich bezig met de manier waarop hedendaagse kunst een connectie kan leggen met ons verleden. Hij zoekt in historische objecten de cultuur, tradities en verhalen van onze voorouders. Door de inbedding van mensen of menselijke elementen in zijn werk is hij in staat een grote betrokkenheid bij de toeschouwer op te roepen.

De Jong maakte eerder tentoonstellingen waarin hij een kruisbestuiving tussen de museumcollecties en hedendaagse kunst realiseerde voor Musée d’Evreux (Frankrijk), het Hepworth Wakefield Museum (Verenigd Koninkrijk) en het Middelheim Museum (België).

Beeld boven: Kunstenaar Folkert de Jong, in zijn atelier in Amsterdam. Foto/copyright: Martijn van de Griendt. Gebruiksrecht bij Museum Het Valkhof in het kader van de tentoonstelling Cool Collection II_OMINA: