Nieuwe aanwinst: Nijmeegse stadskan

Museum Het Valkhof verwerft waardevolle Nijmeegse stadskan

De aankoop is belangrijk voor het museum in Nijmegen omdat de stadskan van grote kunst- en cultuurhistorische waarde is. De tinnen kan, gemaakt door Gerrit de Leeuw in 1574, werd gebruikt om wijn te schenken en belangrijke gasten in Nijmegen te verwelkomen. Met de steun van een anonieme schenker en de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Eleonora Jeuken-Tesser Fonds) voegt het museum met deze aankoop de voor zo ver bekend laatste Nederlandse stadskan niet in museaal bezit toe aan zijn collectie.

Een dankbetuiging aan prominente stadsgasten
De onlangs verworven wijnkan is in opdracht van het Nijmeegse stadsbestuur gemaakt. De kannen werden elk met twee liter wijn gevuld en tijdens officiële gelegenheden door het stadsbestuur gebruikt om belangrijke gasten te fêteren. Het schenken was een uitdrukking van dank voor hun bezoek aan de stad, een landelijke gewoonte die is ontstaan in de middeleeuwen. De wijn werd vanuit de grote stadskannen overgeschonken in kleinere kannen die op tafels werden geplaatst. Uit archieven blijkt dat er grote hoeveelheden wijn zijn geschonken in Nijmegen. Zo werd tijdens een bezoek van Karel de vijfde en zijn zus Maria van Hongarije door het keizerlijke gevolg maar liefst 525,2 liter wijn gedronken.

Achttien Nijmeegse stadskannen
Voormalig directeur van de Commanderie van Sint-Jan Gerard Lemmens, ontdekte in Nijmeegse archiefstukken dat er in totaal achttien Nijmeegse stadskannen zijn gemaakt. Die overvloed vertelt iets over de rijke drankcultuur van onze oude stad. In 2020 is van twee van de achttien kannen de standplaats nog bekend: de een is opgenomen in de collectie van Museum Het Valkhof en de ander was tot voor kort in bezit van verzamelaar Fred Hubert uit Piershil. Zijn kan is bijna identiek aan het exemplaar van het museum. Beide kannen zijn van de hand van Gerrit de Leeuw en tonen fijne bewerkingen. Ze laten het stadswapen zien en hebben een leeuwtje op de deksel. De kan van Fred Hubert is echter in betere conditie. Het museum is dan ook bijzonder verheugd ook deze kan aan haar collectie te mogen toevoegen.

De stadskan is vanaf 18 december in de Valkhof zaal te zien.

Pers   Voor meer informatie en/of beeldmateriaal, neem contact op met marketing@museumhetvalkhof.nl