Koop ticket

Serie lezingen 'Heritages of Hunger'

Naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de richtlijnen van het RIVM, sluit het museum tot en met 31 maart. De serie lezingen op 24 maart komt helaas te vervallen. Er wordt gezocht naar een geschikt inhaalmoment.

In het kader van het onderzoeksproject ‘Heritages of Hunger: Societal Reflections on Past European Famines in Education, Commemoration and Musealisation’ nodigen Museum Het Valkhof en Radboud Universiteit bezoekers uit om op 24 maart deel te nemen aan een serie van lezingen over hongersnood. De lezingen worden gegeven door experts van verscheidene disciplinaire achtergronden met kennis over hongersnood gevolgd. Het programma start officieel om 12.45.

De serie is onderdeel van een tweedelig kick-off evenement voor het ‘Heritages of Hunger’ project dat wordt geleid door Radboud Universiteit, Wageningen Universiteit en het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, samen met verschillende partners in Nederland, België, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Finland, Oekraïne, Rusland en Canada. Het eerste deel van het evenement omvat besloten lezingen op 23 maart in Amsterdam, maar de lezingen op 24 maart in Nijmegen zijn toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

Deelname aan de lezingen op 24 maart mogelijk op vertoon van een geldig museumticket. Vooraf reserveren is niet nodig. De lezingen zijn open voor iedereen! De voertaal is Engels.

Programma:

12.45-13.00 | Opening by Marguérite Corporaal (Radboud University)
| PI of ‘Heritages of Hunger’
13.00-13.30 | Andrew Newby (University of Helsinki)
| “Brothers of the Nordic Tribe”: Danish Famine Aid in the 1860s”
13.30-14.00 | Miguel Ángel del Arco Blanco (University of Granada)
|“The Spanish ‘Years of Hunger’: Between History and Memory”
14.00-14.30 | Laurence Gourievidis (Université Clermont Auvergne)
| “Glasgow’s Commemoration of the Irish and Highland Famine: The Social Uses of Heritage”

14.30-14.45 | Coffee/tea break

14.45-15.15 | Jason King (Irish Heritage Trust) | TBA
15.15-15.45 | Peter Gray (Queen’s University Belfast) & Emily Mark-Fitzgerald (University