Voor actuele informatie, blijf op deze website. Voor achtergrondinformatie klik hier.
Tickets

Zien en doen

  1. Zien en doen

Welkom terug!

Reserveer je ticket met tijdslot online

Even thuis blijven? Beleef het museum dan vanuit je huis met Valkhof voor thuis! Door middel van online rondleidingen, interactieve opdrachten, livestreams, social media series en interactieve opdrachten kun je thuis, vanaf de bank, toch genieten van onze 5.000 jaar oude collectie. 

Bekijk Valkhof voor thuis

Binnenkort te zien

Im Frage

vanaf 28 november

Veel mensen houden van kunst, een aantal daarvan verzamelt kunst, een klein deel verzamelt kunst van jonge kunstenaars, en slechts een enkeling kan daar gepassioneerd over vertellen. De Nijmeegse kunstverzamelaar Frank Delissen is zo iemand. Im Frage laat parels uit zijn collectie zien, een verzameling waar zin in avontuur uit spreekt, oog voor jong aanstormend talent en een voorliefde voor abstractie.

Meer info

Nu te zien

Wisseling van de wacht

afgelopen
Bewonder in de speciale tentoonstelling Wisseling van de wacht de voor Nijmegen typerende tekeningen van de huidige Stadstekenaar Nijmegen Rene Brouns en maak kennis met het werk van de (nog onaangekondigde) nieuwe Stadstekenaar. Wandel mee langs de herkenbare plekken, verhalen, situaties en het historische moment van de corona-uitbraak.

Meer info

Kunstluis | 2020

zevende interventie | afgelopen

Museum Het Valkhof kondigde in februari aan vanaf 2020 jaarlijks een kunstenaar carte blanche te geven. Deze zogenaamde ‘Kunstluis’ krijgt de vrijheid gedurende het jaar met korte interventies ‘als een luis in de pels’ te reageren op de collectie en/of de organisatie van het museum. Aan kunstenaar Bart Drost de eer om in 2020 op te treden als eerste Kunstluis. Corona gooide wat roet in de plannen voor zijn zevende interventie, maar je kunt zijn acties nog steeds online bekijken. En wie weet krijgt het geheel nog een luizenstaartje...

Meer info

Binnenste Buitenland

afgelopen

Ontdek het mooie weidse landschap ten oosten van het museum met een een mooie wandeling buiten. Binnenste Buitenland laat zien hoe negentiende-eeuwse kunstenaars het magnifieke poldergebied en de markante hoogteverschillen in beeld brachten. Inmiddels is de Binnenste Buitenland expositie niet meer te zien op de galerij, maar bij de kassa kun je nog steeds de wandelroute ophalen of scannen. Trek de wandelschoenen aan, ga op pad en passeer de uitkijkpunten in de Binnenste Buitenland route en vergelijk ze met oude foto's of de negentiende-eeuwse landschapschilderijen. 
Meer info

Call to commit

7 augustus t/m 21 februari (verlengd)

Een tentoonstelling van de Amerikaanse fotograaf Susan Barnett van veelzeggende foto’s van opvallende en uitgesproken slogans op T-shirts als ‘It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back’ en ‘Im Muslim Don’t Panik’. Barnett ‘portretteert’ voornamelijk de ruggen van de jonge generatie die niet bang zijn om openlijk en fysiek te laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. De achterkant van hun T-shirt spreekt over religie, ongelijkheid, richt zich tegen het kapitalisme, of verheerlijkt het juist, is humoristisch of soms ronduit agressief. Call to commit geeft de bezoeker ongetwijfeld stof tot nadenken.

Meer info

 

Geel als citroen, rood als tomaat

21 juni t/m 31 januari 2021

Met Geel als citroen, rood als tomaat presenteert Museum Het Valkhof een tweede tentoonstelling in de serie Vliegende Hollanders, Gelderse toptalenten, waarin telkens twee balancing dualities voor het voetlicht worden gebracht. In deze kleurrijke tentoonstelling worden de Gelderse meubel- en productontwerper Ineke Hans (1966) en beeldend kunstenaar Erik Mattijssen (1957) door het museum uitgedaagd om samen een bijzondere opdracht aan te gaan: stel een tentoonstelling samen waarin je duidelijk zichtbaar reageert op elkaars werk.

Meer info

Het gezicht van Nijmegen, the making of

21 juni t/m 13 december

De uitkijkpost van kunstenaar Andreas Hetfeld 'Het gezicht van Nijmegen' op stadseiland Veur-Lent is een eigentijdse interpretatie op reuzenformaat van het befaamde Romeinse gezichtsmasker, een pronkstuk van Museum Het Valkhof. In the making of expositie worden bezoekers meegenomen in de totstandkoming van het reusachtige masker. Het toont onder andere slim uitgedachte ontwerpschetsen, technisch onderzoeksmateriaal, maquettes en sprekende beelden van fotograaf Paul Breuker en filmteam 'Nijmegen blijft in beeld'.

Meer info

 

Romeinenwerkplaats

benedenverdieping

In de interactieve Romeinenwerkplaats van Museum Het Valkhof maak je kennis met het leven in de Romeinse stad en legerkamp. Waan je even als Romein: maak kleurrijke mozaïek, bouw een boog zonder cement, schiet met een stoere katapult of maak een dak zoals ze het vroeger deden! Probeer het zelf uit en ervaar dat het leven in een Romeinse stad en legerkamp eigenlijk niet zo veel verschilt met nu..

Meer info

Under Construction

t/m 6 december

Museum Het Valkhof trapt 2020 af met Under Constuction van beeldhouwer Anne Wenzel. Een collectie van zorgvuldig geboetseerde vrouwenbusten. Krachtig, mooi en levendig. Maar ondertussen zijn ze beschadigd: bekrast, ingekerfd en te lijf gegaan met verfbommen. Wenzels beelden zijn een ode aan de rechten opeisende vrouw in een strijd die nog altijd 'under construction' is.
Meer info

Online programmering 

Door middel van online rondleidingen, interactieve opdrachten, livestreams, social media series en interactieve opdrachten kun je thuis, vanaf de bank, toch genieten van onze 5.000 jaar oude collectie. Ons online aanbod Valkhof voor thuis vind je hier. 

Meer info

Vondst, vinder, vindplaats

In deze videoreeks neemt Museum Het Valkhof je mee in haar archeologische topstukken. Een rondleider, oud-conservator archeologie en archeoloog van Bureau Archeologie (Gemeente Nijmegen) vertellen over de herkomst van de stukken, de mensen achter de objecten of andere leuke weetjes. Download de bijbehorende DIY opdracht en leer al spelend, knutselend of kokend op een eigen manier over deze archeologische stukken!

Meer info

Ontdek de technische snufjes van de Romeinen en puzzel mee aan het verleden van Nijmegen!

ARCHEOlab

vaste opstelling | benedenverdieping

Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, er wordt precies bepaald wat het is, het wordt getekend en beschreven. In het ARCHEOlab kan iedereen meehelpen met puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schuif aan en doe mee! Ervaar zo letterlijk het verleden van de stad.

Meer info

Wat is er nog meer te zien in het museum?

cool collection - Ritme.Vorm.Blauw

Collectiepresentatie cool collection - ritme vorm blauw in Museum Het Valkhof Nijmegen

t/m januari 2021 | bovenverdieping

cool collection is de eerste vernieuwde collectiepresentatie, in een serie van drie, waarin wij op zoek gaan naar alternatieve manieren om onze collecties archeologie en beeldende kunst met elkaar in verband te brengen en verrassend te presenteren. In de eerste presentatie bijten gastcuratoren Flos Wildschut en Jessica Helbach het spits af.

Meer info

Collectie Museum Het Valkhof

Collectie Museum Het Valkhof Nijmegen

Vaste opstelling | bovenverdieping

Museum Het Valkhof draagt met een indrukwekkende verzameling: archeologieoude en moderne kunst, het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. Bewonder de collectie, de verhalen  en verplaats je door de tijd.

Meer info

Activiteiten

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.