Voor actuele informatie, blijf op deze website. Voor achtergrondinformatie klik hier.
Tickets
Onderwijs schervenworkshop in Museum Het Valkhof

Schervenworkshop

  1. Schervenworkshop

 ARCHEOlab

Valkhofmenu binnen - voortgezet onderwijs

 

voor wie: HAVO/VWO onderbouw 
duur: 1 uur
kosten: € 55,- per groep, excl. museumticket
groepsgrootte: maximaal 20 leerlingen

Scholieren krijgen in het ARCHEOlab een schervenworkshop. Ze kruipen in de huid van een onderzoeker die  als een detective aan het werk gaat om kleine mysteries te ontrafelen. Dit doen zij aan een lange tafel met allerlei archeologische objecten die het verhaal vertellen van 3000 jaar (Nijmeegse) geschiedenis rond het Valkhof. Ze onderzoeken de vondsten met scanners, microscopen, een dendrochronologie (dit betekent jaarringen onderzoek) app en een 3Dscanner. Alle onderzoeksresultaten worden gecombineerd en geven samen antwoord op de onderzoeksvraag die vooraf is gesteld.

Met het nieuwe ARCHEOlab laat Museum Het Valkhof jong en oud ervaren dat archeologie en Romeinen niet stoffig zijn en ver van ons afstaan, maar deel uitmaken van ons moderne leven. Door gebruik te maken van de nieuwste technologieën sluit het educatief aanbod beter aan bij de 21e-eeuwse vaardigheden voor het onderwijs.

Het ARCHEOlab is in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ontwikkeld.

Reserveer

 

Meer info

Bij de workshop staat de omgeving rond het Valkhof centraal. Hier hebben vanaf de prehistorie tot heden mensen gewoond, ze werkten hier en zijn er gestorven. Het bijzondere van de workshop is dat je de archeologische vondsten nu eens zelf kunt aanraken. Zo wordt de geschiedenis letterlijk voelbaar. Ooit een Romeinse dakpan in de hand gehad, of een middeleeuwse kruik?

Ondertussen helpt de archeoloog je aan een dosis extra kennis. Binnen een uur heb je meer inzicht in:

  • de geschiedenis van een plek en de zeggingskracht van schijnbaar zwijgend materiaal,
  • de manier waarop het archeologisch materiaal geïdentificeerd en ingedeeld kan worden naar bijvoorbeeld bot, metaal, hout, scherven, glas (natuur)steen, baksteen, plastic,
  • een aantal basisprincipes om ouderdom te bepalen, bijvoorbeeld onderscheid leren zien tussen Romeinse scherven en middeleeuwse scherven.
  • het gebruik van materialen. Bijvoorbeeld: wijst Romeins bouwpuin op Romeinse bewoning en wat zegt het botmateriaal over bijvoorbeeld het menu in de Middeleeuwen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.